Ποιοι είμαστε…

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ

Ο Ορθόδοξος Χριστιανικός Σύνδεσμος «οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος» ιδρύθηκε στους Θρακομακεδόνες το 1988, από μέλη της τοπικής κοινωνίας με ενδιαφέροντα όχι μόνο θρησκευτικά, αλλά και σχετικά με τα γράμματα, τις τέχνες και τις επιστήμες. Σκοπός τους η ανάδειξη της σπουδαιότητας του πνευματικού και πολιτισμικού έργου των Μακεδόνων αυταδέλφων και η διάδοση της τιμής τους πέραν της γενέτειράς τους Θεσσαλονίκης, η οποία εύλογα αποτελεί το επίκεντρο κάθε αναφοράς σε αυτούς.

Πρώτος στόχος του Συνδέσμου ήταν η ανέγερση Ιερού Ναού προς τιμήν των Αγίων στους Θρακομακεδόνες. Όμως η προσπάθεια αυτή δεν τελεσφόρησε. Το 2006 η μόνιμη εγκατάσταση 10.000 οικιστών στο Ολυμπιακό Χωριό, έδωσε στον Σύνδεσμο την ευκαιρία να αναπληρώσει την έλλειψη Ιερού Ναού των γειτόνων του, με την αγορά, εγκατάσταση και εξοπλισμό του μικρού ναΐσκου επ’ ονόματι των Αγίων, που μέχρι σήμερα εξυπηρετεί τις λατρευτικές ανάγκες του Ολυμπιακού Χωριού. Παράλληλα δρομολογή­θηκε η ίδρυση της ενορίας των αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου Ολυμπιακού Χωριού, που επισημοποιήθηκε με Π.Δ. το 2011. Το δύσκολο έργο της ανοικοδόμησης του νέου μεγάλου ιερού ναού, ανήκει από τότε στην ευθύνη της Ενορίας και του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου. Ο Σύνδεσμος συνεργάζεται και υποβοηθά αυτή την προσπάθεια, όπως επίσης συνεργάζεται με την Ιερά Μητρόπολη Ιλίου, Αχαρνών & Πετρουπόλεως, υπό την ευλογία του Ποιμενάρχη της, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Αθηναγόρα. Επίσης βασικός σκοπός του Συνδέσμου, όπως περιγράφεται στο άρθρο 2 του Καταστατικού του, είναι «…η μελέτη του έργου των Αγίων με την οργάνωση ειδικής βιβλιοθήκης, που περιλαμβάνει βιβλιογραφία σχετική με τον βίο και την προσφορά τους, με την ενίσχυση ειδικών μελετητών-ερευνητών, με τη διοργάνωση σχετικών Ημερίδων, Συνεδρίων, εκδόσεως βιβλίων και περιοδικών και χορηγήσεως υποτροφιών…»

Στο πλαίσιο αυτό, έχουν διοργανωθεί στο Πνευματικό Κέντρο Θρακομακεδόνων, στο «Αρχελάου Θέατρο» Θρακομακεδόνων κ.α. ημερίδες και διαλέξεις διακεκριμένων ομιλητών. Το 2014 διεξήχθη με επιτυχία διεθνής επιστημονική Ημερίδα στο Ολυμπιακό Χωριό, ενώ το επόμενο έτος εκδόθηκε και ο τόμος των Πρακτικών της. Η λειτουργία της ιστοσελίδας μας, από το 2019, προσφέρεται ως ένα ακόμη βήμα ενημέρωσης. Επιδίωξή μας είναι η συγκέντρωση και προβολή παλαιότερων και νέων άρθρων, ανακοινώσεων, διαλέξεων και βίντεο σχετικών με το θέμα μας με τη συνεργασία επιστημόνων, ερευνητών και μελετητών. Άλλοι στόχοι του Συνδέσμου μας είναι: ο εμπλουτισμός της ειδικής Βιβλιοθήκης που διαθέτουμε, η διοργάνωση του επόμενου Συνεδρίου και η έκδοση των Πρακτικών του,  και η συνέχιση των ενημερωτικών εκδηλώσεων με τη σύμπραξη φυσικών προσώπων και φορέων που έχουν ίδια ή παρόμοια ενδιαφέροντα.